HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kapılar İçeri Doğru mu Yoksa Dışarı Doğru mu Açılmalıdır?

18-03-2022 02:33
Kapılar İçeri Doğru mu Yoksa Dışarı Doğru mu Açılmalıdır?

Kapılar içeri doğru mu yoksa dışarı doğru mu açılmalıdır?

Kapıların içeri mi yoksa dışarı mı açıldığı ve bu kapıların neden içeri ve dışarı açıldığı hakkında meraklar oldukça fazla. Aslında kapıların içeri veya dışarı açılmasındaki sebepler oldukça farklı. Bazı kapılar içeri açılırken bazı kapılar ise dışarı açılmaktadır. Peki, hangi kapılar bu kapılar? Hatta kapının içeri açılmasından dolayı ölenler bile var. İlginç bir ölüm olmakla birlikte bu olay uzak bir yerde yaşanmadı. Türkiye’de genç bir avukat kapının içeri açılmasından dolayı sıkışarak vefat etti.
 

Her ne kadar Mimarlık Fakültelerinde kapıların dışarı açılması gerektiği yazsa da ülkemizde çoğu kapı içeri açılır. Yurt dışında ise dükkanların kapıları bile dışarı açılır. Kapıların içeri açılmasının halk dilindeki ise "Hoş geldiniz" anlamına gelmektedir. Bu sebepten dolayı, ülkemizde özellikle kapılar içeri açılmaktadır. Tabi ki bu tek bir sebep değil. Birçok farklı sebepleri var... Peki kapılar neden içeri açılır inceleyelim.

Ayrıca iç kapı modelleri ile ilgili bilgi almak isterseniz İÇ KAPI kategorimizi inceleyebilirsiniz. 

Kapı ne tarafa açılır?

Kapılar hem sağa hem de sola doğru açılabilmektedir. Kapılar açıldığı yöne göre sağa açılan kapı ve sola açılan kapı olarak isimlendirilir.

Hangi kapılar dışarı açılır?

Genel olarak ev içerisindeki tüm kapılar odanın içerisine doğru açılır. Lakin oda kullanımına ve alanın genişliğine bağlı olarak kullanıcılar kapı yönünü değiştirebilir. Yani iç oda kapıları da dışarıya açılabilir. Bu tamamen alanın genişliğine ve kullanım şekline bağlı olan bir işlemdir. Ek olarak toplu kullanım alanlarında yani okul, sinema ve tiyatro gibi alanlarda kapılar dışarı doğru açılır. Bu da herhangi bir tehlike anında kaçışı kolaylaştırmak amacıyla yapılır.

Kapılar Neden İçeri Açılır?

Özellikle balkon, lavabo ve banyo kapıları içeri açılmaktadır. Sebepleri ise farklı farklıdır. Bunlara değinecek olursak eğer; koridoru engellememek, emniyet sebebi, koku kontörlü, mahremiyet ve temizliktir. Bunlara tek tek değinecek olursak;

Koridoru Engellememek

Kapıların içeri açılmasının belki de en büyük nedeni koridorun trafiğini engellememek içindir. Çünkü koridorda yürüyen ya da acil bir olayda koşan birisi kapının açılması durumunda yaralanma yaşayabilir. Bu büyük bir problemdir. Üstelik özellikle kamu alanlarındaki tuvaletlerin çıkışında lavabo, havlu vb. başka tuvalet araçları bulunur ki bunların kolaylıkla kullanılması için kapının dışarı açılması uygun değildir. En temel amaç koridoru engellememek ve insanları rahatsız etmemektir.

Emniyet

En çok kullanılan ve tercih edilen yerler, özellikle kurumsal ve kamu alanlarıdır. İçeriden kilitlenmeye yarayan bir kilit sistemi vardır. Bu sistem oldukça basittir. Sağa ya da sola çevirerek kapıyı kilitlersiniz. Tam aksi yönünde çevirerek açabilirsiniz. Lavaboya giren kişi içeriden küçük bir aparatı aşağı indirerek ya da sağa sola çevirerek kapıyı kilitler ve yukarı kaldırarak açar.

Bu basit mekanizmalar içeride kilitli kalmayı neredeyse imkansız hale getirir. Çok basit bir sistem olduğu için kolayca kavranır. Dışarı doğru açılan kapılarda bu kadar basit bir mekanizmanın kullanılması olanaklı değildir. Dışarı açılan kapılarda daha sağlam yapılar karşımıza çıkar.

Aynı zamanda içerden çıkan kişi koridoru doğru bir şekilde göremeyeceği için aniden açılan kapıyla, yürüyen kişiye çarpma ve kazaya yol açma olasılığı vardır. Bu gibi sorunların yaşanmaması için dışarı açılan kapılar özellikle lavabo gibi yerlerde kullanılmaz. Çoklu lavabo sisteminde dikkat ederseniz bütün kapılar içeri doğru açılmaktadır.

Hepsinden önemlisi acil bir şekilde insanların tahliyesini gerektiren acil durumlarda, koridora açılan kapılar güvenlik açısından sorun yaratır ve hatta felaketle sonuçlanacak durumlara yol açabilir. İnsanlar telaşlı bir halde aşağı inerken dikkat etmeyebilir. Yaralanma ve kaza gibi sorunların önüne geçmek için içeri açılan kapılar kullanılmalıdır.

Koku Kontrolü

Lavabolarda kullanılan içeri açılan PVC kapılar sayesinde havalandırma olayı gerçekleşir. Oldukça önemli bir konu olan koku kontrolü ile başa çıkılması gerekir. İçeri doğru açılan kapı, dışarıdaki temiz ve kokusuz havayı içeri doğru çeker. Böylece tuvaletin içindeki nahoş ve kötü koku, kokusuz hava ile seyrelir ve kısa bir süre içinde içerideki kötü koku dışardaki temiz koku ile karışarak azalır.

Yani içeri doğru açılan kapı tuvaletin daha iyi havalanmasını sağlar. Aksi durumda içerideki hava dışarı doğru çıkacaktır ve bu da istenmeyen bir durumdur. Kokularla başa çıkılma da içeri doğru açılan kapılar önemi fazladır.

Mahremiyet ve Temizlik

Özellikle banyo ve tuvalet insanların özel alanlarıdır. Burada mahremiyet oldukça önemlidir. Dışarı doğru açılan kapı, içerinin daha geniş bir açı ile görünmesine neden olur. Tuvaletin dolu olduğunu fark etmeyen birinin içeri girme teşebbüsü kapının da kilitli olmaması nedeni ile açılacak olursa mahremiyet ihlali yaşanır. Bu gibi durumların yaşanmaması için içeri açılan kapıların önemi oldukça fazladır.

Ayrıca önemli olan bir diğer konuda temizliktir. Elini yıkamak için içeri doğru giren birisi sadece itme ile kapıyı açabilir. elleri kirli olan kişinin kapı koluna dokunma zorunluluğunu ortadan kaldıracağından hijyenik açıdan da daha uygundur. İçeride ellerinizi yıkayıp dışarı çıkarken kapı kolunu temiz elinizle tutacağınızdan kapı kolunu kirletmeniz söz konusu olmayacaktır.

Acil tuvalet ihtiyacınızda ise kapıdan geçmenin en pratik yolu itmektir. Bu sayede içeri doğru açılan kapılar birkaç saniyelik bir avantaj sağlar. Her ne kadar küçük bir süre gibi gözükse de aslında büyük bir yardımı vardır.

Kapılar Neden Dışarı Açılır?

Kapıların dışarı açılmasına ise en çok alışveriş merkezlerinde, büyük plazaların acil çıkış kapılarında gibi yerlerde görürüz. Bunun en büyük sebebi ise olası bir yangın, deprem ya da doğal afette kaçısın kolay olmasıdır. Bunlar genelde acil çıkış ya da yangın kapılarıdır. Olası bir yangın ve deprem gibi acil durumda insanların en ivedi bir şekilde alanı boşaltması gerekir.

Fakat ülkemizde buna çok dikkat edilememektedir. Daha çok içeri açılan kapılar kullanılmaktadır. Bu bazen sorunlara neden olabilir. Birçok yabancı ülke bu kurala oldukça sadıktır ve binanın, bankaların ve alışveriş merkezilerinin acil çıkış kapılarını dışarı doğru yapmaktadır.

Kapı Kaç derece açılır?

Kapılar genellikle 180 derecelik açı ile açılmaktadır. Bu açılma oranı herhangi bir alanda tehlike anında kaçışı kolaylaştırmak için tasarlanmaktadır. Kapı açılım yönü ve kapı açılım dereceleri de buna göre belirlenir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.