HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kapı Yönü Nasıl Belirlenir?

18-03-2022 02:53
Kapı Yönü Nasıl Belirlenir?

Kullanılacağı alana bağlı olarak kapı yönünü belirlemek çok önemlidir. Çünkü acil durumlarda kapıların doğru yöne açılması hayat kurtarıcı nitelikte olmalıdır. Bu yüzden kapı yönü belirlenirken acil durumlar göz önüne alınarak seçim yapılmalıdır.

EVKAP kapı üreticisi olarak bugün sizlere kapı yönü nasıl belirlenir ve kapılar hangi yöne açılmalıdır konuları hakkında bilgi vereceğiz.

Hadi başlayalım;

Doğru Kapı Yönünü Belirleme

Kapılar ne yöne açılır?

Örneğin eşya taşıyacaksınız ve kapının yönü ters olduğu için eşyalar rahat bir şekilde kapıdan geçmiyor. Bu oldukça can sıkıcı bir durum olacaktır. Böyle bir durumda, eğer kapı yönü yanlış belirlenmiş ise kapıyı yerinden sökerek daha kolay eşya taşıma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Eşya taşırken kapıyı yerinden sökerek çözüm üretebilirsiniz lakin acil durumlarda kapı eğer ters yöne açılıyor ise burada çok büyük bir problem oluşacaktır. Çünkü insanlar tedirgin ve korku durumlarında birbirlerine kolaylıkla zarar verebilmektedir. Ters yöne açılan bir kapı kaçış anında sıkıntı yaratacaktır ve kişilerin birbirini ezmesine bile sebep olabilir. Bu yüzden kapı yönlerinin montaj esnasında doğru bir şekilde belirlenmesi ve ona göre monte edilmesi gerekmektedir.

Kapılar ne yöne açılır?

Kapılarda kapı yönünü belirlerken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da menteşe yönüdür. Menteşeler kapının yönüne göre seçilmeli ve montaj esnasında doğru menteşe kullanılmalıdır.

Örneğin eğer sol menteşeli bir kapı alırsanız kapı kilidi sağda olur ve menteşeler sola monte edilir ve kapı sol yöne doğru açılır.

Binalarda her iki kapı yönü de kullanılabilmektedir. Buna bağlı olarak da binadaki kapıların yönleri belirlenir. Örneğin oda ve bina giriş kapıları içe doğru açılırken, sinema, tiyatro gibi kalabalık ortamlarda kullanılan kapılar dışa doğru açılmaktadır. Kapılar yönlerinden bağımsız bir şekilde tek kanatlı ya da çift kanatlı olabilir. Yani içe açılan bir kapı tek kanatlı ya da çift kanatlı olabilir. Aynı şekilde dışa açılan bir kapı tek kanatlı ya da çift kanatlı olabilir.

Çift kanatlı kapılar postane, market, eczane gibi yerlerde sıklıkla görebileceğiniz kapı çeşididir.

Gördüğünüz gibi kapı yönü belirlemek oldukça kolaydır sadece bazı kriterlere uyarak daha güvenli, hayatımızı kolaylaştıracak kapılara sahip olmamız sağlanır.

Peki buna bağlı olarak kapı ölçüleri nasıl belirlenir? Standart kapı ölçüsü nedir? Hep birlikte inceleyelim.

Kapı Yönüne Göre Kapı Ölçüsünü Belirleme

 

Her işte olduğu gibi kapılar için belirlenen bazı standart ölçüler vardır. Özel talep ya da aksi belirtilmediği sürece kapılar bu standart ölçülere göre üretilir. Buna göre;

  • Kapı genişliği en az: 80 cm
  • Standart kapı genişliği: 90 cm
  • Daire girişinde kapı genişliği: 100 cm

Oda kapıları ile banyo ve WC kapısı genişliği birbirinden farklı olabilmektedir.

  • WC kapı genişliği: 70 cm olabilmektedir.

Buna bağlı olarak bahçe kapılarında ise farklı ölçüler kullanılabilir.

  • 180 cm – 250 cm arasında bahçe kapısı imalatı yapılabilir.

Genellikle normal bir binada kapı yüksekliği 205 ile 215 cm arasındadır. Lakin dükkan, şirket, işyeri gibi yerlerde kapı ölçüleri 250 – 300 cm arasında olabilmektedir.

Çift kanatlı ya da tek kanatlı kapılarda ise bu ölçüler değişkenlik göstermektedir. Çift kanatlı kapılar 140 – 180 cm genişliğe sahip olabilir.

Kapının yapılacağı alanda kaç kişinin bulunacağı da kapı ölçüsü belirlemek için bir kriterdir. Okul kapıları genellikle 95 cm – 100 cm arasında olmaktadır.

Buna bağlı olarak da tiyatro, konferans salonu gibi alanlarda kapı ölçüleri değişmektedir.

Sonuç olarak;

Sizler için bu ölçüler biraz kafa karıştırıcı olabilir. Lakin EVKAP güvencesi ile sahip olacağınız her kapının ölçüsü alanınıza uygun olarak yapılmaktadır. 65 yıllık tecrübemize dayanarak belirtmek istiyoruz ki eğer uzman bir kapı üreticisi arıyorsanız bizimle iletişime geçmeniz yeterlidir. EVKAP mutluluğa açılan kapıları sizler için üretir.

Türkiye’nin en iyi iç kapı üreticisi EVKAP farklı ürün çeşitliliği ile her bütçeye hizmet etmektedir. Lake kapı modelleri, Amerikan kapı modelleri, Melamin kapı modelleri, PVC kapı modelleri, laminat kapı modelleri, kompozit kapı modelleri, yangına dayanıklı kapı modelleri de dahil olmak üzere bir çok kapı modeli ile hizmetinizdeyiz.

Her sene modaya ve sezona uygun olarak yenilenen kapı modelleri ile karşınızdayız.

2023 iç kapı modelleri ile ilgili detaylı bilgi almak için iç kapı kataloğumuzu inceleyebilir ve bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hayalinizdeki kapıya sahip olmaya hazır mısınız? EVKAP güvencesi ile tanışın ve uzun ömürlü, sağlıklı kapıların keyfini çıkarın.

Kapı Yönü Değiştirme Videolu Anlatım

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.