HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Kapı Menteşesi Nasıl Takılır?

18-03-2022 02:32
Kapı Menteşesi Nasıl Takılır?
Kapı Menteşesi Nasıl Takılır?

 

Eğer evinizde bir kapı ustası yok ise kapı menteşesi nasıl takılır sorusunun cevabına ihtiyacınız var demektir. Özellikle evlerde sıklıkla açılıp kapanan kapılar bir süre sonra arızalanıyor. Kapı menteşesinin eskimesi ya da yıpranması sonucu kapılar açılıp kapanırken sorun yaşayabilirsiniz. Bu yüzden bazı dönemlerde kapı menteşesinin değiştirilmesi ya da onarılması gerekir.

İç kapı modelleri kullanım sıklığına bağlı olarak menteşe değişimine ihtiyaç duyarlar. Evkap olarak Türkiye’nin en eski iç kapı üreticilerinden biriyiz. Sektördeki üstün tecrübemizi kullanarak iç kapı menteşesi nasıl değiştirilir sorusunun yanıtını sizlere vereceğiz. Kapı modellerimizi incelemek isterseniz de iç kapı modelleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Menteşeler kapının dik durmasını sağlayan denge mekanizmasıdır. Bu yüzden menteşeler kapıların daha rahat hareket etmesini sağlar. Bu yüzden menteşeleri doğru bir şekilde monte etmek kapının düzgün çalışmasını sağlar. Eğer kapı montajı doğru bir şekilde yapılmaz ise kapı açılmaz ya da kapanmaz.

Kapı menteşelerinin değişimi oldukça kolaydır aslında. Bunun yanı sıra kapı menteşelerinin daha uzun ömürlü olması için ara sıra bakımının yapılması gerekmektedir.

Peki kapı menteşesi nasıl takılır ve kapı menteşesi takarken nelere dikkat etmek gerekir, hepsini birlikte inceleyeceğiz.

Kapı Menteşesi Takarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

  1. Öncelikle kaliteli bir kapı menteşesi tercih edin.

Kapı menteşeleri krom, alüminyum, pirinç kaplama ya da çelik olabilmektedir. Daha uygun fiyatlı bir kapı menteşesi almak için krom ya da alüminyum modeller tercih edilebilir. Lakin çelik kapı menteşesi satın almak en doğru karar olacaktır. Çünkü çelik menteşeler daha dayanıklı ve uzun ömürlü olduğu için kapının kullanım ömrünü de arttıracaktır.

  1. Cam kapı menteşesi ile ahşap kapı menteşesi birbirinden farklıdır. Kapı modeline göre menteşe seçiniz.

Cam kapıların menteşesi ile ahşap kapıların menteşesi birbirinden farklı olduğu için satın alırken bunu belirtmeniz gerekir. Cam kapı menteşesini sabitlemek için silikon gibi malzemelerden yararlanılır.

  1. Menteşe alırken kapının açılış yönünü göz önünde bulundurun.

Eğer kapı hem içe hem de dışa açılıyorsa çift yönlü yaylı menteşe satın alınması gerekir. Bunun yanı sıra kapı tek yöne açılacak ise tek yönlü menteşe alınması yeterlidir.

  1. Menteşeleri dik bir şekilde kapıya monte edin.

Eğimli bir şekilde menteşelerin kapıya monte edilmesi kapının açılıp kapanmasını zorlaştırır. Bu durum kapının çerçeveye ve kasaya sürtünerek hızlı bir şekilde aşınmasına ve eskimesine neden olacaktır. Eğer menteşe yamuk ise sökülüp tekrar doğru bir şekilde takılmalıdır.

Gerekli Malzemeler

  • Tornavida
  • Vida
  • Menteşe
  • Su Terazisi

Su terazisi ile menteşenin eğimini ölçebilirsiniz.

Kapı Menteşesi Takma Aşamaları

Kapı menteşesi takmak oldukça kolaydır. Aşağıda sizlere adım adım açıkladığımız kapı menteşesi takım aşamalarını video ile destekleyerek pekiştirmiş olacağız.

ÖNEMLİ! İlk yapmanız gereken şey eski menteşeyi sökerken kapının düşmesini engellemek için kapı altına takoz yerleştirmektir.

ÖNEMLİ! Önce üst menteşeyi çıkarıp yerine yenisini monte ediniz. Daha sonra alt menteşeyi çıkarıp yerine yenisini monte ediniz. Bu sayede kapının dengesi bozulmayacaktır.

ÖNEMLİ! Eski menteşeyi çıkardıktan sonra zımpara ile menteşenin çıktığı yeri düzelterek pürüzleri düzeltiniz.

  1. Öncelikle menteşeyi monte edeceğiniz kapının üzerine koyup takacağınız yeri kalemle işaretleyiniz. Daha sonra vidaların takılacağı yerleri işaretleyin ve ufak delikler açın. Bu ufak delikler menteşeyi yerine takarken kapının çatlamasını engelleyecektir.
  2. Menteşe 2 parçadan oluşmaktadır. Menteşelerden biri kapıya diğeri ise kapının çerçevesine takılır. Aşağıdaki görselde kapı menteşesinin yönünün nasıl ayarlandığını görebilirsiniz.

Kapının üst kısmına takılan menteşede belirli bir boşluk bırakmaya gerek yoktur. Lakin kapının altına takılacak olan menteşede alttan 1,5 cm boşluk bırakılarak kapının kolay açılıp kapanması sağlanmalıdır.

Boşluk bırakırken 2cmden fazla boşluk bırakmayınız. Eğer çok boşluk bırakırsanız kapı altından toz ve böcek girmesi kolay olacaktır.

Ayrıca kapının altına takılan menteşe kapının en altından 20cm yüksekliğe monte edilmelidir.

  1. Menteşenin bir ucu kapı çerçevesine takılırken ucu aşağı bakacak şekilde takılmalıdır.
  2. Menteşenin diğer ucu kapıya takılırken ucu yukarı bakacak şekilde takılmalıdır.
  3. Bunun amacı menteşelerin birbirinin içine kolaylıkla geçmesini sağlamaktır.

Kapıya takılacak olan menteşe kapı boşluğuna takılır. Menteşeler kapıya ve kapı çerçevesine aynı hizaya gelecek şekilde takılmalıdır.

Menteşenin monte edilebilmesi için kapı kasasının önceden monte edilmiş olması gerekir.

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.